Menselijke aanpak, meesterlijke oplossingen.
MENU

Wie gaat dat betalen?

Het komt steeds vaker voor: mensen die ongehuwd met elkaar samenleven. Niet alleen de jonge generatie woont ongehuwd samen. Ook mensen met samengestelde gezinnen, mensen op latere leeftijd en mensen met vermogen hebben niets op papier staan. De verschillende situaties zijn ontelbaar. Iedereen is druk en een bezoek aan de notaris wordt vaak uitgesteld. Samen bouwen ze een leven op en regelmatig vinden er vermogensverschuivingen van de een naar de ander plaats. Maar, dan gaat het mis. Tijdens de relatie heeft de ene partner veel geld besteed aan de andere partner. En dan komt de hamvraag: wie gaat dat betalen?
 

Risico ongehuwd samenleven
 

De Hoge Raad heeft recentelijk in zijn arrest van 10 mei 2019 uitgemaakt dat als er niets schriftelijk is geregeld voor samenlevers de “weg is pech” regel geldt. De kwestie: een man en een vrouw krijgen een affectieve relatie. De vrouw trekt bij de man in. De woning is eigendom van de man. Tijdens deze relatie wordt een kind geboren. De woning, die tijdens de relatie volledig eigendom blijft van de man, wordt verbouwd. De verbouwing wordt betaald door de vrouw. Het gaat om een bedrag van ruim € 70.000,00. De relatie gaat uit en de vrouw wenst het door haar betaalde bedrag van € 70.000,00 terug te krijgen van de man. De rechtbank geeft haar gelijk, maar het Hof Den Haag oordeelt dat er geen juridische grondslag is voor een terugbetaling. Dit oordeel houdt stand bij de Hoge Raad. De vrouw dient bijzondere feiten en omstandigheden te stellen waarom de man haar dit bedrag zou moeten terugbetalen. Dat kan zij niet en dus geldt voor haar: “weg is pech”.
 

Sluit een samenlevingsovereenkomst af
 

Een interessante uitspraak, die vandaag de dag met alle ongehuwde samenlevers erg actueel is. Opnieuw is het devies: “bezint eer ge begint”. Het afsluiten van een samenlevingsovereenkomst kan een hoop (geld)zorgen besparen.
 

mw. mr. A.J.C. (Angelique) Nuijten, advocaat & scheidingsmediator Haans Advocaten Bergen op Zoom B.V.

Terug naar het overzicht