Menselijke aanpak, meesterlijke oplossingen.
MENU

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Uitstel. Of afstel?

Ondanks een ruime meerderheid in de Tweede Kamer is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen voorlopig niet door de Eerste Kamer gekomen. Waar in eerste instantie 1 januari  2018 als ingangsdatum van de wet stond gepland, is dat nu door minister Plasterk met in ieder geval één jaar opgeschoven. En het leek toch betrekkelijk eenvoudig. Bouwtechnische voorschriften zouden niet meer worden getoetst door de overheid, maar door private partijen die gebruik zouden maken van instrumenten voor kwaliteitsborging. Daarmee zou ook de verantwoordelijkheid voor gebrekkige bouwplannen verschuiven naar de markt. In de ons omringende landen waren de ervaringen positief. Je kan van die fundamentele keuze vinden wat je wil, maar de keuze was wel gemaakt. Of toch niet?

Amendement voor bouwtechnische toets

Want de polder ging zich ermee bemoeien en dat resulteerde onder meer in een amendement van Albert de Vries van de PvdA. Dit amendement hield in dat er toch weer een bouwtechnische toets wordt uitgevoerd door het bevoegd gezag (de overheid). En daarmee lag ook de verantwoordelijkheid weer terug bij de overheid, terwijl dit nou juist niet de bedoeling van de wet was.

 

Wij herkennen ons in de twijfels zoals die door deskundigen zijn geuit in onder meer het vaktijdschrift Cobouw. Bij zo veel onduidelijkheid kan je het niet aan de praktijk overlaten om de boel al doende te verbeteren. De gevolgen van eventuele fouten kunnen immers desastreus zijn. De recente brand in Londen is daar helaas een voorbeeld van.Inmiddels is de druk op de minister toegenomen en de stemming over de wet op zijn verzoek uitgesteld. Wij houden je op de hoogte.

 

mr. E. (Edis) Gadzo, advocaat Haans Advocaten Bergen op Zoom

Terug naar het overzicht