Menselijke aanpak, meesterlijke oplossingen.
MENU

Waar moet je op letten als je alleen reist met kinderen?

Ouders opgelet! Indien je alleen met de kinderen op vakantie gaat is hiervoor toestemming van de andere ouder nodig. Zonder toestemming loop je het risico om bij de douane te worden tegengehouden. Dit geldt niet alleen na scheiding of verbreking van een relatie, maar ook als een van de ouders niet meereist. Ook als een ander dan de gezaghebbende ouder, bijvoorbeeld een opa of oma, met de kinderen reist is toestemming vereist.
 

Mevrouw mr. Daphne de Vos legt uit hoe je aan alle formaliteiten voldoet, zodat er relaxt op vakantie gegaan kan worden.
 

Om op reis de toestemming aan te tonen is het raadzaam om het volgende  toestemmingsformulier mee te nemen:

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland

Het formulier moet voor ieder kind worden ingevuld en door beide ouders worden getekend. Daarnaast is er een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft nodig.

 

Indien de andere ouder onverhoopt de benodigde toestemming weigert kan aan de rechtbank  vervangende toestemming woren gevraagd. Vertrek zeker niet zonder de benodigde toestemming van de andere ouder, omdat dat formeel onttrekking aan het ouderlijk gezag met zich meebrengt en daarmee loop je het risico te worden verdacht -vaak onterecht- van internationale kinderontvoering.

Wanneer een ouder met eenhoofdig gezag met de kinderen reist is er geen toestemming van de andere ouder nodig om naar het buitenland reizen. Wel moet je kunnen aantonen dat er geen andere ouder is van wie toestemming gevraagd had moeten worden. Als je alleen het gezag hebt over de kinderen en je gaat op reis adviseer ik om het volgende mee te nemen:

  • een uittreksel uit gezagsregister;
  • een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie van het kind en jezelf;

Indien er voorheen wel gezamenlijk gezag is geweest, adviseer ik om de uitspraak van de rechtbank mee te nemen waarin het gezamenlijk gezag wordt beëindigd.

 

Ten slotte kan het spannend zijn om alleen met de kinderen op vakantie te gaan. Voor de kinderen en de achterblijvende ouder kan het belangrijk zijn om contactmomenten in te plannen. Zodat de kinderen af en toe kunnen bellen of als ze ouder zijn een WhatsApp berichtje kunnen sturen. Voor de kinderen is het fijn om hun ervaringen op vakantie te kunnen delen met andere ouder en de andere ouder vindt het fijn om af en toe te horen hoe het met de kinderen gaat.

 

Vragen of advies over dit onderwerp? Contacteer gerust onze familierechtspecialist mw. mr. Daphne de Vos.

Terug naar het overzicht