Menselijke aanpak, meesterlijke oplossingen.
MENU

Vijf redenen om uw handelsnaam te registreren als merk

Sinds kort zijn we als kantoor aangemeld bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) en kunnen we ook zelf merken registreren. Juridische bescherming van innovatie gebeurt te weinig. Dat zien we ook in onze bouw- en techniekpraktijk. En juist in die branches gebeurt veel. Hieronder hebben we de voordelen van het registreren van uw handelsnaam als merk voor u op een rij gezet.

Onderneming vs. product, dienst of logo

Het handelsnaamrecht beschermt uitsluitend de naam van uw onderneming. Niet de naam van uw product of dienst of uw logo. Via een merkregistratie kan daarvoor wél bescherming worden verkregen. En ook voor uw handelsnaam.

Ruimere beschermingsmogelijkheden

In het handelsnaamrecht wordt alleen uw handelsnaam beschermd. Het merkenrecht biedt veel ruimere beschermingsmogelijkheden.
Een woordmerk zoals Philips of Cobouw kan worden beschermd. Ook een beeldmerk of logo, bijvoorbeeld het appeltje van Apple of het teken van Nike. Zelfs registratie van een vorm- of kleurmerk behoort tot de opties. Zo zijn de vorm van een Coca-Cola flesje en het geel van Zwitsal beschermd onder het merkenrecht.

Groter geografisch bereik

Een handelsnaamrecht beschermt slechts in Nederland. En vaak maar in een deel van het land. Een merkrecht geeft exclusiviteit in de gehele Benelux. Ook buiten de Benelux kan uw merk worden beschermd. Door middel van een Europese of internationale registratie.

Ruimere beschermingsomvang

Een merk heeft een ruimere beschermingsomvang dan een handelsnaam. Van handelsnaaminbreuk is alleen sprake indien bij het publiek gevaar voor verwarring bestaat. Het merkenrecht kent meer inbreukcriteria. Een merkhouder kan daarom in meer gevallen tot juridische actie overgaan.

Eenvoudiger te bewijzen

Inschrijving van uw handelsnaam bij de Kamer van Koophandel geeft geen handelsnaamrecht. Een merkrecht ontstaat wel na inschrijving in het merkenregister. Een merkrecht is daarom eenvoudiger te bewijzen dan een handelsnaamrecht.

Weten of een merkregistratie voor uw onderneming interessant is? Neem gerust contact op met mw. mr. S.J.M. (Sophie) Jansen. 

Terug naar het overzicht