Menselijke aanpak, meesterlijke oplossingen.
MENU

Vandaag is het weer Valentijnsdag!

Misschien vraagt jouw grote liefde je vandaag wel om te gaan samenwonen. Maar waar moet je nou aan denken als je gaat samenwonen?

Samenlevingscontract

Veel stellen die samen een huis kopen sluiten ook een samenlevingscontract. In een samenlevingscontract kan je allerlei afspraken opnemen. Er kan worden opgenomen welke spullen of schulden van jou persoonlijk zijn en welke als gemeenschappelijk kunnen worden aangemerkt. Verder kunnen er financiële afspraken worden gemaakt. Bijvoorbeeld hoe de kosten van de gezamenlijke huishouding worden verdeeld. Indien een van beide partners een groter bedrag heeft ingebracht bij de aanschaf van de woning is het mogelijk om dat vast te leggen en af te spreken hoe daar bij verkoop van de woning mee om te gaan.

Verblijvingsbeding

Ook kan je in een samenlevingscontract een verblijvingsbeding voor gemeenschappelijke goederen opnemen. De langstlevende partner krijgt dan het volledige eigendom over die goederen als de andere partner overlijdt. Dit geldt dan ook voor de gezamenlijk gekochte woning en inrichting. Belangrijke kanttekening hierbij is dat wanneer je als samenwonend stel een kind krijgt een verblijvingsbeding niet meer volstaat. Dit komt doordat een kind conform de wet recht heeft op zijn zogenaamde legitieme portie. De omvang hiervan is de helft van het geldbedrag wat het kind zonder het verblijvingsbeding zou hebben geërfd. Dit moet binnen 6 maanden worden uitgekeerd aan het kind, zelfs als het kind minderjarig is. Om dit te voorkomen kan een testament worden gesloten.

 

Haans Advocaten Bergen op Zoom wenst je een fijne Valentijnsdag!

 

mw. mr. D.R.M. (Daphne) de Vos, advocaat & scheidingsmediator Haans advocaten Bergen op Zoom

Terug naar het overzicht