Menselijke aanpak, meesterlijke oplossingen.
MENU

Succesvolle bescherming van de LAMZAC

Minstens even belangrijk is het (laten) toetsen of jouw product op de juiste wijze is beschermd. Dat blijkt uit een recente rechtzaak. Zo wilde een producent van kabelblokken overeenstemmende kabelblokken verbieden op grond van zijn modelrecht. Omdat de elementen van het kabelblok uitsluitend technisch waren bepaald, achtte het gerechtshof het modelrecht nietig. Vormgeving kan niet worden beschermd indien deze uitsluitend technisch ingegeven is. De producent stond met lege handen en kon de kabelblokken van de concurrent niet verbieden.

Inbreuk op het modelrecht

Succesvoller was de producent van de LAMZAC in een procedure tegen de producent van de KAISR ligzak. LAMZAC heeft haar bekende ligzak die in een mum van tijd kan worden gevuld door het scheppen van lucht beschermd via een modelrecht. In kort geding vorderde LAMZAC een verbod op de KAISR ligzak. De rechter overwoog dat de belangrijke elementen van de LAMZAC niet technisch bepaald waren. Een ontwerper van een ligzak heeft dus voldoende vormgevingsvrijheid. Het maken van exact dezelfde ontwerpkeuzes als de maker van de LAMZAC, terwijl dat niet technisch ingegeven is, betekent inbreuk op het modelrecht van de LAMZAC. De KAISR ligzak moest uit de verkoop worden gehaald. De maker van de KAISR ligzak werd ook veroordeeld in de proceskosten van LAMZAC, begroot op maar liefst € 33.225,28. Een dure fout.

 

Heb je zelf een product op de mark gezet en wil je kunnen optreden tegen namaak? Wij denken graag met je mee en geven graag advies omtrent de beschermingsmogelijkheden. Neem gerust contact met ons op.

 

mw. mr. S.J.M. (Sophie) Jansen, advocaat Haans Advocaten Bergen op Zoom

Terug naar het overzicht