Menselijke aanpak, meesterlijke oplossingen.
MENU

Ook met de huidige wet blijven huwelijksvoorwaarden van belang!

Voor 2018 was trouwen in gemeenschap van goederen de standaard. Met ingang van 1 januari 2018 is de wet gewijzigd en trouw je in een beperkte gemeenschap van goederen, tenzij je in huwelijksvoorwaarden afwijkende afspraken maakt.
Kort samengevat betekent dit:

  • alle bezittingen en schulden van voor het huwelijk / geregistreerd partnerschap blijven privé-eigendom en vallen niet in de gemeenschap
  • vermogen dat tijdens het huwelijk / geregistreerd partnerschap is opgebouwd valt in de gemeenschap
  • erfenissen, schenkingen en giften blijven altijd privé-eigendom, daarbij maakt het niet uit of ze voor of na het huwelijk zijn ontvangen.

 

Ook met de huidige wetgeving kan het nog steeds van groot belang zijn om huwelijksvoorwaarden te maken. Wanneer je niet wil dat alle bezittingen en schulden die zijn verworven/aangegaan tijdens het huwelijk gemeenschappelijk worden, zijn huwelijksvoorwaarden noodzakelijk. Ook kan het zo zijn dat je een onderneming start tijdens het huwelijk. Als je niet wil dat deze onderneming gemeenschappelijk wordt of bijvoorbeeld het vermogen van je partner wil beschermen zijn huwelijksvoorwaarden van belang.

Huwelijksvoorwaarden bij volledige gemeenschap

Indien je wel een volledige gemeenschap van goederen wenst, waarbij ook alle bezittingen en schulden van voor het huwelijk gemeenschappelijk worden, moet je nu ook nog huwelijksvoorwaarden laten opmaken. Dit verandert wellicht op korte termijn. Minister Dekker heeft recent een conceptwetsvoorstel gepubliceerd. Dit wetsvoorstel vloeit voort uit het regeerakkoord. De bedoeling is dat partners die in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen dat uiterlijk tot 1 werkdag voor hun huwelijk, digitaal of op papier, kunnen aangeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.  Daarmee wil men het mensen die wel een algehele gemeenschap van goederen wensen, het zo makkelijk mogelijk te maken.  Op dit wetsvoorstel is direct al veel kritiek geuit.

 

Ga je binnenkort trouwen of een geregistreerd partnerschap aan en twijfel je of in jouw geval huwelijksvoorwaarden nodig zijn, neem dan contact met ons op voor meer informatie!

 

mw. mr. D.R.M. (Daphne) de Vos, advocaat & scheidingsmediator Haans advocaten Bergen op Zoom

 

Terug naar het overzicht