Menselijke aanpak, meesterlijke oplossingen.
MENU

Na-ijlingseffect resulteert in termijnverlenging

Ernstige regen of bijvoorbeeld vorst kan betekenen dat de aannemer niet door kan met het werk. Met de figuur van onwerkbare (werk)dagen zijn (professionele) opdrachtgevers en aannemers goed bekend. Als er discussie is, dan gaat die over de vraag wat de consequentie is van het onwerkbare weer voor de bouwtijd.

Het na-ijlingseffect 

Interessanter is dat vaak wordt vergeten dat onwerkbaar weer zich (ook) later kan wreken in het bouwproces en dit na-ijlingseffect de aannemer recht geeft op een langere bouwtijd.

1) Begin dit jaar heeft de Raad van Arbitrage voor de Bouw in een door mij namens een aannemer gevoerde procedure een beroep van de aannemer op het na-ijlingseffect gehonoreerd en gerekend met een langere bouwtijd. In die zaak had het extreem koude en zeer natte voorjaar er voor gezorgd dat het drogingsproces van het binnen stucwerk langer duurde en pas later geschilderd kon worden.

 

Ik noem nog een paar voorbeelden uit de jurisprudentie van de Raad van Arbitrage voor de Bouw:

 

2) Langdurige hevige regenval heeft geleid tot drassige klei. Nadat het was gestopt met regenen was het klei zo drassig dat het werken nog steeds onmogelijk was.
3) Ingetreden dooi na strenge vorst zorgde voor de omstandigheid dat gebruik van zwaar materieel niet mogelijk was en dus sprake was van een na-ijlingseffect.
4) De werkelijke stagnatie was nog groter omdat het gebouw door het onwerkbare weer niet vóór de winter wind- en waterdicht was. De aannemer had recht op termijnverlenging.

 

Mocht je vragen over een bepaalde situatie hebben, neem dan gerust contact met ons op.

 

Mr. W.H. (Werner) Lindhout, advocaat/partner Haans Advocaten Bergen op Zoom, voorzitter branchegroep bouw en vastgoed

Terug naar het overzicht