Menselijke aanpak, meesterlijke oplossingen.
MENU

Moet een stiefouder financieel bijdragen in de kosten van een stiefkind?

In de wet is geregeld dat iemand tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap onderhoudsplichtig is ten aanzien van het stiefkind als dit kind tot het gezin behoort. Een kind behoort bij het gezin van de stiefouder wanneer het kind evenveel bij de ene als bij de andere ouder verblijft. De stiefouder is in dat geval onderhoudsplichtig. Hierbij is niet relevant bij welke ouder het kind in de gemeentelijke basisadministratie staat ingeschreven. De onderhoudsverplichting van de stiefouder eindigt als het huwelijk of geregistreerd partnerschap met de ouder van het kind eindigt.

Onderhoudsverplichting

Recentelijk deed de rechtbank Zeeland West-Brabant een uitspraak over een situatie dat de stiefouder en zijn echtgenote al gescheiden woonden, maar nog niet officieel waren gescheiden. De rechtbank oordeelde dat er ook dan nog sprake is van een onderhoudsverplichting, omdat het huwelijk tussen de stiefouder en de ouder nog niet was ontbonden. Het enkele feit dat de stiefouder al elders woonde was niet voldoende om te bepalen dat de stiefkinderen niet meer tot zijn gezin behoorden.

Bij vragen over de onderhoudsverplichting van een stiefouder of het berekenen van kinderalimentatie kun je gerust contact opnemen met onze familierechtadvocaat Daphne de Vos. Zij heeft jarenlange ervaring in adviseren, bemiddelen en procederen op het gebied van personen- en familierecht en is tevens actief als mediator.

 

mw. mr. D.R.M. (Daphne) de Vos, advocaat & scheidingsmediator Haans advocaten Bergen op Zoom

Terug naar het overzicht