Menselijke aanpak, meesterlijke oplossingen.
MENU

Het nieuwe trouwen. Wat verandert er?

Deze week heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel tot de beperkte gemeenschap van goederen aangenomen. Daphne praat je bij over de gevolgen.

Wet uit 1838

Hoe is het nu geregeld? In de huidige Wet uit 1838 valt het volledige vermogen (bezittingen en schulden) van zowel voor als na het huwelijk in de gemeenschap van goederen. Behalve als er huwelijksvoorwaarden zijn gemaakt. Nederland is een van de weinige landen met zo’n verstekkende gemeenschap. Daar komt nu verandering in.

Wat verandert er?

Het voorhuwelijksvermogen blijft privébezit. Dus ook de schulden. Alleen tijdens het huwelijk opgebouwd vermogen valt in de gemeenschap. Voor erfenissen en schenkingen geldt zelfs dat als deze tijdens het huwelijk zijn ontvangen, deze privébezit blijven.

Huwelijkse voorwaarden

Het blijft belangrijk om voor je in het huwelijk treedt na te gaan of er huwelijkse voorwaarden moeten worden gemaakt. Is er sprake van een onderneming? Wil je toch in gemeenschap van goederen trouwen? Of is er anderszins aanleiding om af te wijken van het nieuwe regime?

Ga je binnenkort trouwen en/of wil je jouw situatie laten toetsen? Neem gerust contact op met onze specialist mw. mr. Daphne de Vos. Wij laten het je weten zodra bekend is wanneer het nieuwe regime in werking treedt.

 

mw. mr. D.R.M. (Daphne) de Vos, advocaat & scheidingsmediator Haans advocaten Bergen op Zoom

Terug naar het overzicht