Menselijke aanpak, meesterlijke oplossingen.
MENU

Betaaltermijn aangescherpt!

De tijd dat grote ondernemingen zeer lange betaaltermijnen gebruiken is voorbij. Afgelopen zaterdag (1 juli 2017) is de “Wet uiterste betaaltermijn van zestig dagen voor grote onderneming” in werking getreden. Daarmee is een nieuw lid 6 aan artikel 6:119a BW toegevoegd. Nu is wettelijk bepaald dat grote ondernemingen als afnemer geen langere termijn dan 60 dagen mogen hanteren voor betaling van gecontracteerde mkb-ondernemers en zelfstandig ondernemers.

Jaarrekeningrecht

Voor de beantwoording van de vraag wat een grote onderneming is, is aangesloten bij het jaarrekeningrecht. Van een grote onderneming is sprake indien voor twee opeenvolgende balansdata, zonder onderbreking nadien op twee opeenvolgende balansdata, aan twee of drie van de volgende vereisten is voldaan: 1) meer dan 20 miljoen euro balanswaarde, 2) meer dan 40 miljoen euro netto-omzet, 3) meer dan gemiddeld 250 werknemers.

Langer dan 60 dagen

Indien een grote onderneming in een overeenkomst of in algemene voorwaarden heeft opgenomen dat de betalingstermijn langer is dan 60 dagen, dan is dat beding nietig en is de betalingstermijn automatisch slechts 30 dagen.
Als stok achter de deur, gaat de wettelijke handelsrente direct na de termijn waarop betaald had moeten zijn lopen en is het percentage hoog. Op dit moment is de wettelijke handelsrente 8%.

 

Voor overeenkomsten gesloten na 1 juli 2017 geldt het vorenstaande direct.Voor bestaande overeenkomsten is de overgangsperiode één jaar en geldt het vorenstaande dus vanaf 1 juli 2018. Meer weten over de betekenis van de nieuwe regels voor jouw onderneming? Wij vertellen het je graag.

 

mr. W.H. (Werner) Lindhout, advocaat/partner Haans Advocaten Bergen op Zoom B.V.

Terug naar het overzicht