Menselijke aanpak, meesterlijke oplossingen.
MENU

Beslag op buitenlandse bankrekening

Je kent allemaal de volgende situatie. Een klant laat facturen onbetaald. Je ziet je gedwongen naar de rechter te gaan. De rechtbankprocedure heb je met succes doorlopen. Maar toch sta je met lege handen, omdat die klant met de noorderzon is vertrokken.

 

In Nederland is daar al jaren vrij eenvoudig iets aan te doen. Namelijk door het leggen van beslag op bijvoorbeeld de bankrekening van die klant en om daarmee dan het geld dat op die rekening staat lopende de rechtbankprocedure te blokkeren. Dat wordt ook wel conservatoir beslag genoemd.

Buitenlandse bankrekening

Maar wat als er sprake is van een buitenlandse bankrekening? Tot voor kort was er in de meeste landen van de EU geen mogelijkheid om conservatoir beslag te leggen. En daar waar dat wel mogelijk was, moest je naar de buitenlandse rechter én was de procedure vaak omslachtig. Sinds kort is daar, voor wat betreft het bankbeslag, verandering in gekomen.

 

Als je niet betalende klant een bankrekening heeft in één van de EU landen (behalve het Verenigd Koninkrijk en Denemarken), kan je, anders dan eerst, gewoon bij een Nederlandse rechtbank een verzoek tot het leggen van conservatoir beslag indienen. Na toestemming van de rechter, kan je dan beslag laten leggen op de buitenlandse bankrekening. Ook voor het leggen van beslag op buitenlandse bankrekeningen en snelle incassoprocedures, contacteer mr. Edis Gadzo.

 

mr. E. (Edis) Gadzo, advocaat Haans Advocaten Bergen op Zoom

Terug naar het overzicht