Menselijke aanpak, meesterlijke oplossingen.
MENU

Bescherming van techniek en het modellenrecht

In onze praktijk zien we dat innovatie aan de orde van de dag is. Ook in de bouw. Modulaire woningen, nul-op-de-meter-oplossingen; vernieuwingen volgen elkaar in razend tempo op. Dat leidt er ook toe dat het intellectueel eigendomsrecht aan terrein wint. Via dit rechtsgebied kan innovatie worden beschermd zodat kan worden voorkomen dat anderen daarmee aan de haal gaan. Eerder schreef ik een blog over het auteursrecht van de architect. En hoe inbreuk op dit recht zelfs kan leiden tot een bouwstop. In deze blog vertel ik over het modellenrecht.

Modellenrecht 

Het modellenrecht beschermt de uiterlijke vormgeving van een product, tenzij die vormgeving technisch bepaald is. Voor de bescherming van een technische uitvinding is het octrooirecht bedoeld. Dat lijkt simpel: het modellenrecht is voor design en het octrooirecht voor technische uitvindingen. Maar in de praktijk is niet altijd even duidelijk of vormgeving wel of niet technisch bepaald is.

Modelrecht KOZ

In een recente rechtzaak ging het om kabelblokken gebruikt in de bouw. Producent KOZ constateerde dat haar concurrent Adinco een kabelblok op de markt had gebracht dat verdacht veel leek op haar eigen kabelblok. Voor dit kabelblok had KOZ een modelrecht. Het hof vond evenwel dat de elementen van het kabelblok van KOZ technisch waren bepaald. Het modelrecht van KOZ werd daarom ongeldig verklaard. KOZ kon het kabelblok van Adinco dan ook niet verbieden. Deze uitspraak laat zien dat het belangrijk is om te (laten) toetsen of je product op de juiste wijze beschermd is. Meer informatie over de bescherming van jouw product? Neem gerust contact op met de specialisten van Haans Advocaten.

 

mw. mr. S.J.M. (Sophie) Jansen, advocaat Haans Advocaten Bergen op Zoom

Terug naar het overzicht