Menselijke aanpak, meesterlijke oplossingen.
MENU

Aanbesteding: inschrijving strategisch of manipulatief, waar ligt de grens?

Bij een aanbesteding heeft iedere inschrijver het doel om de opdracht te krijgen. Als inschrijver doe je daarom een zo gunstig mogelijke aanbieding. Om de kansen daarbij te vergroten is het in principe toegestaan om een strategische aanbieding te doen, die specifiek is ingericht om zoveel mogelijk punten te scoren. Maar, zodra dat omslaat naar een manipulatieve inschrijving wordt het ontoelaatbaar. Waar ligt de grens?

Manipulatieve inschrijving

Bij een manipulatieve inschrijving is de aanbieding opgesteld om de beoordelingssystematiek te frustreren. Bijvoorbeeld als vergelijking met andere inschrijvingen onmogelijk is. Of als op voorhand vaststaat dat de opdracht voor de aangeboden prijs niet kan worden uitgevoerd en de inschrijver de kosten op een andere manier bij de opdrachtgever zal neerleggen. Een duidelijk voorbeeld blijkt uit een recente uitspraak van de kort geding rechter van de rechtbank Rotterdam. In die zaak was er een aanbestedingsprocedure uitgeschreven met als gunningscriterium de beste prijs-/kwaliteitverhouding. Waarbij op het onderdeel prijs onderscheid diende te worden gemaakt tussen basisassortiment en restassortiment. De hoge score van de winnende inschrijving was tot stand gekomen doordat op de categorie restassortiment een korting was gegeven van 99%!

Beoordeling rechter

De rechter maakte korte metten met die handelwijze. Duidelijk was dat er geen enkele bedrijfseconomische reden achter het enorm hoge kortingspercentage zat. De inschrijving doet voorkomen alsof het restassortiment normaal 100 keer zo duur is. Maar voor kantoorartikelen is dat ongeloofwaardig. De korting was alleen bedoeld om zoveel mogelijk punten te scoren. De inschrijving was daarmee niet bedoeld om de beste prijs-/kwaliteitsverhouding te krijgen. De rechter oordeelde de inschrijving als manipulatief en heeft deze als ongeldig terzijde geschoven. Zodoende was voor de als tweede geëindigde inschrijver de weg vrij om de opdracht alsnog gegund krijgen.

 

Twijfel je over een manipulatieve inschrijving van een andere inschrijver of wil je advies bij het doen van een inschrijving? Neem gerust contact op met ons, wij denken graag met je mee.

 

mr. S.H.M. (Sander) van den Elsen, advocaat Haans Advocaten Bergen op Zoom

Terug naar het overzicht